![]() |
Uiteraard moest ik dit boek meenemen .. |
Dit
is de titel van een boek dat ik bij een boekenantiquariaat vond bij
mij in de buurt.
- hun macht om te blijven voortbestaan
- hun macht over ons voedsel
- hun macht over leven en dood
- hun macht over de geest
- hun macht over de zielNader bekeken en dit gelegd naast de lesstof van de herboristenopleiding dacht ik : “die macht wordt onverbiddelijk gerealiseerd door de diverse bestanddelen van de plant op zich, maar ook door de plant als geheel, aldus holistisch.” .... Daarnaast natuurlijk mede door de betekenis die de mens er (extra) aan geeft, wat tot uitdrukking komt door bijvoorbeeld het ritueel gebruik.
Onder
de loep genomen zijn planten opgebouwd uit cellulose en water en
verder diverse chemische stoffen. Deze hebben in de eerste plaats tot
taak om de plant zelf te beschermen en daarmee in leven te houden.
Groene chlorofyl bevattende planten kunnen daarbij ook nog zonne-energie omzetten in organische verbindingen.
Bestanddelen benoemd:
- Primaire stoffen of voedingsstoffen zijn de mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen, die wij als mens nodig hebben en waarmee wij ons dus voeden.
- Secundaire stoffen (metabolieten) of geneesstoffen, zoals alkaloïden, looistoffen, en flavonoïden en slijmstoffen.
De
secundaire stoffen zijn mooi omschreven door onze leraar Maurice
Godefridi :
"Secundaire plantenstoffen worden ook wel inhoudsstoffen genoemd en bepalen de geneeskrachtige werking van de plant. Voor de plant is dit niet de reden om deze stoffen aan te maken. Voor een plant zorgen de secundaire plantenstoffen ervoor dat deze zich kan verdedigen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Als eerste door uiterlijke kenmerken zoals stekels, doorns en sterke beharing waardoor organismen de plant niet willen eten of door een geur die dieren niet aanstaat.
"Secundaire plantenstoffen worden ook wel inhoudsstoffen genoemd en bepalen de geneeskrachtige werking van de plant. Voor de plant is dit niet de reden om deze stoffen aan te maken. Voor een plant zorgen de secundaire plantenstoffen ervoor dat deze zich kan verdedigen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Als eerste door uiterlijke kenmerken zoals stekels, doorns en sterke beharing waardoor organismen de plant niet willen eten of door een geur die dieren niet aanstaat.