zaterdag 7 januari 2012

De Macht van de Planten

Uiteraard moest ik dit boek meenemen ..

Dit is de titel van een boek dat ik bij een boekenantiquariaat vond bij mij in de buurt. 

hun macht om te blijven voortbestaan
-  hun macht over ons voedsel
-  hun macht over leven en dood
-  hun macht over de geest
-  hun macht over de ziel

Nader bekeken en dit gelegd naast de lesstof van de herboristenopleiding dacht ik : “die macht wordt onverbiddelijk gerealiseerd door de diverse bestanddelen van de plant op zich, maar ook door de plant als geheel, aldus holistisch.” .... Daarnaast natuurlijk mede door de betekenis die de mens er (extra) aan geeft, wat tot uitdrukking komt door bijvoorbeeld het ritueel gebruik.
Onder de loep genomen zijn planten opgebouwd uit cellulose en water en verder diverse chemische stoffen. Deze hebben in de eerste plaats tot taak om de plant zelf te beschermen en daarmee in leven te houden. Groene chlorofyl bevattende planten kunnen daarbij ook nog zonne-energie omzetten in organische verbindingen.


Bestanddelen benoemd:
  1. Primaire stoffen of voedingsstoffen zijn de mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen, die wij als mens nodig hebben en waarmee wij ons dus voeden.
  2. Secundaire stoffen (metabolieten) of geneesstoffen, zoals alkaloïden, looistoffen, en flavonoïden en slijmstoffen.
De secundaire stoffen zijn mooi omschreven door onze leraar Maurice Godefridi :
"Secundaire plantenstoffen worden ook wel inhoudsstoffen genoemd en bepalen de geneeskrachtige werking van de plant. Voor de plant is dit niet de reden om deze stoffen aan te maken. Voor een plant zorgen de secundaire plantenstoffen ervoor dat deze zich kan verdedigen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Als eerste door uiterlijke kenmerken zoals stekels, doorns en sterke beharing waardoor organismen de plant niet willen eten of door een geur die dieren niet aanstaat. 

woensdag 4 januari 2012

Honing en kaneel


korven vol honing?




In Weekly World News wordt een opsomming gedaan van de genezende werking van de combinatie honing en kaneel, in menig imkerblad wordt ook melding gemaakt van deze helende en ook lekkere combi.

honing en kaneel

Verkoudheid en griep:
Dagelijks gedurende 3 dagen een lepel warme honing met kwartlepel kaneelpoeder. Reinigend voor de bijholtes en helend voor chronische hoest en verkoudheid. in honing zitten natuurlijke ingrediënten virus en bacterie groei remt.
Immuun systeem:
honing en kaneelpoeder versterkt het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen. Honing bevat vitamines en ijzer.Een constant gebruik van honing versterkt witte bloedlichaampjes.