zondag 1 januari 2012

Trappisten oliebollen

Oliebollen variant 2011 met bier
De laatste dag van het jaar 2011!
Lekker zelf oliebollen maken, dit keer een variant op de gewone oliebol.
Namelijk gemaakt met een flinke glas Trappistenbier. Bier gemaakt in een klooster, want alleen dat bier mag zich Trappistenbier noemen. Bier waarin diverse kruiden worden gebruikt en speciaal gist en natuurlijk hop en misschien ook gerst. Om er een echt "verwarmende" bol van te maken zit er een flinke eetlepel kaneel in ook kan je er om het nog verwarmender te maken wat stukjes gekonfijte gember bij doen.Dit laatse heb ik dit keer niet gedaan. Wel heb ik de rozijnen en krenten en wat gedroogde cranberries in Stroh Rum laten marineren en dit 1 nacht laten staan.

Zo worden de bollen gemaakt...............


Oiebollen met trappisten bier
Dit recept is geschikt voor ongeveer 45 oliebollen.
Het trappisten bier geeft de oliebollen een extra lekkere smaak!
Ik heb zelf de helft van het recept gemaakt en bovendien de suiker weggelaten. Het meel was een mix van 200 gr glutenvrij bruinbroodmix 150 gr bio/bloem en 150 gr Wafel mix. Dat laatste had ik nog en leek mij wel lekker erin. Verder flink wat limoen rasp. En een hand sukade snippers en een hand cranberry's.  

Ingrediënten:
 
  • 1 kilo bloem
  • 200 ml trappisten bier
  • 550 ml melk
  • 15 gram zout
  • kaneel
  • 3 appels gesnipperd
  • zwarte peper
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 50 gram verse gist
  • 1 theelepel citroensap
  • 500 gram krenten
  • 500 gram rozijnen
  • 70 gram roomboter
  • 100 gram suiker
Bereidingswijze:
 
  • Maak de gist aan met lauwe melk
  • Voeg hieraan de eieren, zout, suiker, vanillesuiker, kaneel, boter en de peper toe. en meng dit goed door elkaar.
  • Doe de bloem in een royale kom.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet het mengsel daarin.
  • Roer dit goed door elkaar. Al roerend giet u de rest van de melk en het bier erbij.
  • Zorg dat het beslag stevig is.
  • Dek het beslag af met een vochtige doek en laat het op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen.
  • Schep nu de vulling erdoor.
  •  Nog 15 min. rijzen en dan bakken.
  • Ik heb alles in 1 keer gemixt en toen laten rijzen, gaat prima.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten