donderdag 26 januari 2017

Honing 2012

Verzegelde Raat 
Half ontzegelde Raat
Honingseizoen 2012 van mijn 2 bijenvolken, maar liefst 45-50 kilo honing kunnen slingeren. Dit tegen alle verwachtingen in. Ik had begin dit voorjaar slechts 1 volk, dat heb ik gesplitst op goed geluk want de koningin heb ik niet kunnen vinden. En warempel na enige tijd, er was broed en de volken namen ineens in sneltempo in omvang toe. Bij nazien van de kasten waren bij het warme zomerweer beide honingkamers tot 3 x toe vol en alle ramen ook nog goed verzegeld. Zie links boven. Intens dankbaar ben ik de bijen hiervoor.  Zoals elk jaar vind ik het zo'n wonder hoe de bijen dit allemaal voor elkaar krijgen!
En de honing smaakt voortreffelijk, zo vindt een gezellig restaurant in Den Haag dit ook. Voor het eerst heb ik mijn honing als zijnde delicatesse mogen leveren. Maar zeg eerlijk, ziet onderstaand ontzegelde raat er niet prachtig uit? 
Ontzegelde Raat
woensdag 25 januari 2017

Blauwe bes met anthocyanen/ orac

verse blauwe bessen

Blauwe bessen 


Het zijn vooral de vele anthocyanen (kleurstoffen) in de diep donkerblauwe kleur die de blauwe bes zo bijzonder maken. Verder bevatten ze in ruime mate vitamine A, B en de mineralen ijzer en magnesium. Blauwe bessen krijgen meer en  meer erkenning als natuurlijk krachthonk van antioxidanten.Qua antioxidatieve waarde steken ze boven 40 andere fruitsoorten en vruchtensappen uit. Diverse fruitsoorten zijn getest in het Onderzoekscentrum voor Voeding voor de mens in zijn relatie met ouder worden  (Human Nutrition Research Center on Aging). Resultaten zijn te vinden in de USDA database aan de Universiteit van Tuft in Boston.

Blauwe bessen hebben met 2400-3000 *ORAC  eenheden het hoogste gehalte aan antioxidanten van alle vruchten, waaruit geconcludeerd mag worden, dat zij uitstekende gezondheidsbevorderende aspecten bezitten. De positieve effecten van de blauwe bes op de gezondheid zijn dus vooral te danken aan de anthocyanen, maar ook aan flavanoiden en taninnen. Al deze stoffen geven hen een superbe antioxidante werking, beschermen ook het collageen van de bloedvaten.

Verder verbeteren blauwe bessen het nachtzicht,waarschijnlijk door een positief effect op de vorming van rhodopsine (licht gevoelig pigment van de oogstaafjes). Ook komen uit studies argumenten naar voren om aan te nemen dat blauwe bessen naast de ondersteuning van de doorstroming van het bloedvatenstelsel ook cholesterol en suiker gehalte helpen beheersen, de darmwerking bevorderen en goed zijn voor het geheugen.
Blauwe Bes en Aardbei verwerkt in Fruit Confiture, door korte kooktijd naar ik mag hopen nog veel goede stoffen aanwezig in ieder geval  zijn de diep rode anthocyanen goed te zien
Wat zijn ORAC Waardes?


ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) is de standaardtest, die door het Ministerie van de V.S. van Landbouw wordt goedgekeurd, om de anti-oxydanten in voedsel te meten. De test werd ontwikkeld door Dr. Guohua Cao, een arts en een chemicus die werkzaam was bij het Nationale Instituut in Baltimore.
Antioxydanten bevinden zich voornamelijk in groenten en fruit, in volkorenprodukten en noten. Ze beschermen het lichaam tegen verschillende ziektes. Antioxydanten zijn onder andere vitamines en mineralen die een gunstige uitwerking hebben in ons lichaam. In het lichaam zijn schadelijke stoffen actief, deze worden wel de vrije radicalen genoemd. Vrije radicalen tasten de lichaamscellen aan, zoals het DNA, het erfelijk materiaal. Stoffen die als antioxydant werken kunnen het lichaam beschermen en leveren zodoende een bijdrage aan het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten en de gevolgen van bepaalde verouderingsprocessen. Antioxydanten gaan celveroudering tegen en spelen een positieve rol in de immuniteits opbouw van ons lichaam en dragen bij tot bescherming van het hartvaatstelsel door de remming van oxydatie van cholesterol.

De bekendste anti-oxydanten zijn de vitamines A, C en E, bétacaroteen, de mineralen Zink en Selénium (welke laatste nog nauwelijks voorkomt in de Nederlandse bodem en we dus alleen nog binnenkrijgen, middels voedingsupplementen

Er is berekend, dat wij ongeveer 3000 - 5000 eenheden ORAC per dag nodig hebben, voor een optimale gezondheid.

Jammer genoeg eten de meeste mensen niet voldoende groente en fruit, of eten niet de juiste soorten groente en fruit, of eten te eenzijdig waardoor de aangeraden hoeveelheid ORAC niet behaald wordt. Om een voorbeeld te geven: Om uw dagelijkse hoeveelheid ORAC vanuit appelen te krijgen, zou u 2.294 gram appel (of ongeveer 22 appels) moeten eten.
Hoewel het altijd goed is om te voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid ORAC blijft het ook belangrijk om voor voldoende afwisseling te zorgen in je voedsel. Een gevarieerde maaltijd wordt aanbevolen. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in verschillende hoeveelheden. Door variatie in het menu is de kans het grootst, dat het lichaam van alle voedingsstoffen krijgt.


zie ook tabel:

http://www.byvemma.com/watisorac.html