Ergens op de kop getikt in een koffiezaakje in Den Haag. De bedoeling was deze groene koffie te drinken, omdat deze ongeroosterde koffiebonen zouden beschermen tegen degeneratieve aandoeningen als diabetes en vroegtijdige ouderdomsverschijnselen. Het zou ondersteunen bij overgewicht, door betere vetverbranding en minder opname van glucose in de darm. Het zou een bloeddrukverlagende werking hebben door bloedvat verwijdend effect. Echter de rauwe bonen zijn zo taai dat malen met een gewone molen niet goed lukte. Dan dus toch maar branden.
![]() |
Ethiopië de bakermat van de Arabica koffie |
![]() |
Homebrand Sidamo |
Hier en daar speuren op internet leverde mij genoeg info op om een koffie-experiment aan te gaan. Koffie branden zou goed gaan in een popcornmaker. Eenvoudig in een stalen pan op gematigd vuur de bonen regelmatig omscheppen, lukte ook best. Er was nog geen koffie aroma te bespeuren, dit kwam pas later vrij. Gebrande koffie moet 48 uur staan om het CO2 wat vrijkomt te laten ontsnappen. Dus, in een niet al te goed sluitend doosje de geroosterde koffiebonen 2 dagen bewaard. Het koffiearoma werd steeds sterker en het rook werkelijk "net echt". Het fraaiste is dat de vers gemalen bonen en de direct hiermee gezette koffie werkelijk uitstekend smaakt.!
![]() |
Na 48 uur de bonen gemalen en hiermee een heerlijk verse kop koffie gezet. Het koffie aroma, maar ook de smaak is super! |
-stimuleert het centrale zenuwstelsel, wordt gegeven bij slaperigheid, verminderde concentratie etc. Verhoogt de afscheiding van beta-endorfines en serotonine, deze zorgen weer voor betere stemming en een zeker gevoel van ontspanning. Koffie is licht diuretisch. Bevordert de maagsap secretie, is dan een goed digestief na de maaltijd. Door de samentrekkende werking van de polyphenolen in de koffie is koffie inzetbaar bij diarree. Koffie heeft invloed op de hartfunctie, zowel op het hart ritme als het slagvolume. Heeft een luchtweg verwijdend effect.
![]() |
Ambachtelijk kopje koffie |
Maar ach, bij normaal nuttigen van koffie tot zo'n 4 kopjes per dag kan er toch niets mis zijn. Ik geniet in ieder geval van deze door mijzelf bereide ambachtelijke biologische koffie.
Een voor mij nieuw product kan ik hiermee toevoegen aan mijn repertoire.
Bron: Dr. Geert Verhelst
" groot handboek geneeskrachtige planten"