donderdag 1 maart 2012

Cacao

Cacaoboon roosteren in de pan
Uiteindelijk "Chocoladeshot" uit het boekje van James Wong kunnen maken. Rauwe cacaobonen gaan roosteren, anders laat die harde schil niet makkelijk los. Na het roosteren is het net als pinda's doppen of garnalen pellen. Beetje de geroosterde schil draaien en wrikken om de boon alsof je een dekseltje van een doosje afdraait en.. ineens knakt het vliesje er af. Zie daar een glanzende cacaoboon ineens in je handen, had ik in al mijn reizen in diverse landen nog niet gezien, gelukkig kan je ook gewoon in eigen huis zoiets ontdekken, want dat vond ik het wel:  "een ontdekking".
    
Cacaoboon links-boven: rauw, rechts-boven: geroosterd, li onder: gepeld, re onder: gecrushed in vijzel voor maken cacaotinctuur

                  Rozensiroop en Cacaotinctuur erom heen de cacaobonen                    
Voor de chocoladeshot gingen de gecrushte bonen in wodka (min 35%). Dit heb ik half september  2011 weggezet en na 10 dagen de boel gezeefd en het hele proces nogmaals gedaan met een nieuwe lading bonen. Gisteren de boel weer gezeefd en eens gekeken of het al goed zou zijn. Mijn man heeft een proefshotje geprobeerd dat bestond uit een laagje rozensiroop en daarop een laagje cacaotinctuur (2:1). Ongemengd ziet het eruit zoals op de foto rechts, gemengd zoals hieronder. Maar omdat ik toch wel erg nieuwsgierig was hoe het zou smaken heb ik ervan genipt, het is net een veredelde kersenbonbon, maar dan met 100% cacao en 100% roos. Beetje bitter maar edel.
Rozensiroop en Cacaotinctuur
Enfin, omdat ik het verschil in kleur tussen tinctuur en siroop niet sterk genoeg vond en de cacaotinctuur nog wel wat donkerder mocht zijn, heb ik het hele boeltje nog een keer (3e keer) in de de laatste gecrushte cacaobonen weggezet.

Net ergens gelezen dat door het roosteren de Theobromine en Caffeine in de cacao zeer versterkt wordt.
Tjonge dat wordt wat als we over een paar maanden nog eens proeven!
Wordt dan een echte oppepper!



zondag 26 februari 2012

Zalf met Citroengras

Citoengrasstengels
sereh-plantje net gekocht
In een tuincentrum zag ik een sereh plantje, mee nemen dus. Tijdje even aangekeken wat ik er mee zou doen. Culinair voor in Thais hapje is een idee, maar dan gebruik ik toch liever de echte dikke stengels. Dit plantje is een jong plantjes met heel veel sprietjes, als je een blaadje tussen de vingers neemt een wrijft heb je wel de lekkere citrusgeur.  Waarom  geen zalfje ervan maken? Zo gedacht zo gedaan:
geknipt citroengras en lavendel bloemetjes
Rode St Janskruid is te zien



















20gr Citroengrasblad

10 gr. Lavendel
130 gr Arachideolie

10 gr. St Janskruid(olie)
20gr. Jojobaolie

2 thl. Carnaubawas 


Rechts de bijenwas deze is afkomstig van de de raten wanneer ze ontzegeld worden, voordat deze de honingslinger in gaan om de honing te oogsten.


Vaseline kruidenolie en bijenwas

Een zalfje maken op basis van kruidenolie en bijenwas.

2 verschillende zalfjes:
Basis van Kruidenolie Vaseline en Bijenwas.
Basis van kruidenolie en Bijenwas.
In beide zalfjes zit carnaubawas.
Deze heeft de zalf wat harder en beetje korreliger gemaakt. De korreltjes smelten echter weg wanneer je de zalf gebruikt. Handen worden soepel en er komt een mooie zachte glans op de huid.
Carnaubawas geeft de zalf een "tintelende" glans. Ik laat de zalfjes een paar weken staan voor gebruik, dit om het aroma te laten ontwikkelen, maar omdat ik hem nu al lekker vind ben ik toch al begonnen met het gebruiken ervan !