maandag 9 januari 2012

Gember

Gemberwortels met rechte stengels opgroeiend uit de knolletjes 

Gember is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien, die vanuit een kruipende, gelede wortel omhoog groeit.      

Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.


Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd gember door de Arabieren in Europa geïntroduceerd; nog een hele tijd later werd gember door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika.




Gember goed voor maag, milt en darmen

Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain.

Er is volgens onder anderen Deense onderzoek en toepassingen geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.

Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom gember heeft veel voordelen.

In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.

In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zitten in gember 17 medicinale werkbare stoffen.

Gember bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Gember bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolische verbindingen. Deze anti-oxidanten hebben effecten op onze lichaamscellen zoals anti-inflammatoire en anti-tumor.

Als je verse gember droogt, verhit en maalt wordt gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol als shogaol werken pijnstillend. Chemisch lijkt deze stof op aspirine.


Er was al onderzoek gedaan naar de werking van gember op tumoren, maar dan bij ratten en muizen. Wetenschappers keken daarbij of de wortel een effect had op chemische stoffen die darmkanker kunnen veroorzaken. Dat bleek zo te zijn en een onderzoeksteam van de University of Michigan wilde nu weten of gember ook bij mensen effect heeft.
Tijdens het onderzoek kregen dertig gezonde mensen gedurende een maand óf gember toegediend óf een niet-werkzame stof (placebo). De hoeveelheid gember stond gelijk aan de hoeveelheid die mensen gemiddeld per dag eten, zodat de resultaten ook toepasbaar zouden zijn op de realiteit. Tijdens het onderzoek werd er steeds weefsel afgenomen uit de darmen van de proefpersonen.
Minder ontstekingen Al snel bleek dat de groep die gember toegediend kreeg, minder last had van ontstekingen. Uit eerder onderzoek wisten de wetenschappers al dat ontstekingen in het darmweefsel sterk verband houden met de ontwikkeling van darmkanker. Een gunstig effect dus


Gember vermindert bijwerkingen chemotherapie

Poeder van de gemberwortel vermindert misselijkheid en braken bij chemotherapie. Patiënten met bottumoren, die chemotherapie kregen, werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Naast de cytostatica cisplatine en doxorubicine werden ze dagelijks behandeld met 1 tot 2 gram gemberpoeder of een placebo gedurende een cyclus van 30 chemobehandelingen. De hoeveelheid gember werd gerelateerd aan het lichaamsgewicht, waarbij zware patiënten de hoogste dosering kregen. Acute misselijkheid en braken (optredend binnen 24 uur na de chemotherapie) verminderde met bijna de helft significant onder invloed van gembersuppletie. Misselijkheid en braken, optredend na 24 uur, namen significant af met meer dan de helft.

De onderzoekers concluderen dat gemberpoeder, klachten van misselijkheid en braken, gerelateerd aan chemotherapie, kunnen verminderen. Al eerder werd het effect van gember bij zwangerschapsmisselijkheid bewezen


Bron: Ortho Institute


Gember panacee (algeheel wondermiddel) voor alle daagse kwalen:

Volgens wetenschapper en vooraanstaand kruidendeskundige Dr.Stephen Fulder is er geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember. Hij is er zelfs van overtuigd dat geen enkele ander kruid gember kan vervangen als het om misselijkheid en braken gaat.

Zo is uit een onderzoek in het Bartholomew's Hospital in Londen gebleken, dat gember het ideale middel is om misselijkheid bij patiënten die bijkomen uit de narcose na een operatieve ingreep te voorkomen.

Hebt u last van reis- of zeeziekte, neem dan een half uur voor vertrek 1 gram gedroogde gember in. Kauw ook tijdens de reis op stukjes gember. Volgens Fulder wordt de reis er een stuk plezieriger door.

Last van pijnlijke gewrichten of spieren? Meng één deel gembersap met 5 delen sesamolie en wrijf de pijnlijke plekken ermee in. U kunt de olie ook gebruiken bij oorpijn door twee druppels in een plukje watten te laten trekken en dit in de gehoorgang aan te brengen.

Gembercompres
Voor problemen met de luchtwegen kan een gembercompres worden gebruikt: doe 100 gram geraspte gember in een goed dichtgebonden linnen of katoenen zakje. Leg dit vervolgens in een grote schaal heet water van ongeveer 70 graden C. Houd deze temperatuur op peil tot het water geel verkleurt (u mag het water eventueel iets warmer maken). Dompel een handdoek in deze vloeistof en leg deze zo heet mogelijk op de borst.
Bij afkoeling de vloeistof opnieuw verhitten. Als de huid rood is geworden heeft het compres zijn werk gedaan en is de bloedcirculatie in dat gebied gestimuleerd.

Op dezelfde manier kunt u te werk gaan bij pijn, zwelling en ontstekingen.

Te gebruiken bij:
  • verkoudheden en winterkwaaltjes
  • algemeen gevoel van koude, koude handen en voeten
  • pijn aan de nieren of blaas
  • plaatselijke stijfheid of spierpijn
  • reumapijnen verzachten
  • behoefte aan ontspanning

Gemberdrank
Om het transpireren te bevorderen, matige koorts te bedwingen en een verkoudheid of griep te verdrijven, kan een gemberdrankje worden gemaakt: rasp een stukje verse gember ter grootte van een half suikerklontje (ca. 1 gram) boven een waterglas. Voeg het sap van een halve citroen toe, vul het glas verder met heet water en zoet het met een weinig honing.

Gember marmelade/ jam
Maar ook als u niets mankeert, is gember oergezond. Maak eens appel-gember-jam: kook 1 kilo suiker in 1 liter water, voeg 1 kilo geschilde en klein gesneden appeltjes (zonder klokhuis) toe en 50 gram geraspte gemberwortel. Zet de jam op een laag vuur tot het helder is en giet de jam vervolgens over in potjes. 

.
Bron: Gember, geschiedenis, recepten en medicinale werking door Dr. Stephen Fulder (uitg. Bigot & van Rossum).