dinsdag 17 januari 2012

Gevlochten Kieps


Een van de dingen die je goed kunt gebruiken bij het imkeren is een Kieps. Dit is een grotere brede korf waarin je een afgekomen bijenzwerm kan opvangen.
Hangt de zwerm aan een tak dan houdt je de kieps onder de tros met bijen, vervolgens geef je een harde tik of stoot tegen de tak en de bijen tros valt erin. Zit het bijenvolk inclusief de koningin in de kieps dan "doek je het bijenvolk vervolgens op". Dat wil niets anders zeggen dan dat je een doek over de kieps met bijen doet dit doek vast zet met pinnen en de kieps vervolgens omdraaid waarbij je dan aan de onderkant een opening laat zodat de bijen die nog rondvliegen, ook naar het volk toie kunnen. Tegen de tijd dat het donker is zijn alle bijen binnen. Je neemt de kieps waarin dan nu alle bijen zitten mee een leegt deze in een kast. Meestal wordt de kast 2 dagen in een kelder gezet met wat voederdeeg. Daarna wordt het volk in de bijenstand geplaatst en heb je er een nieuw volk bij.


Zwermen  is voor de bijen de natuurlijke manier van vermeerderen. Deze kieps is door mijzelf gemaakt in een korfvlecht cursus. Ik heb er alleen nog geen zwerm in kunnen vangen. Ach als krantenbak kan hij ook goed dienst doen.

onderkant van de kieps

Hier is te zien hoe de korf wordt gevlochten
Er wordt een begin gemaakt met behulp van een tang. Dit is een pittig werkje. Verder gebruik je een vlechtpen om de vlechtband door de rand van de korf te steken, zo wordt geleidelijk aan de korf opgebouwd.