donderdag 1 maart 2012

Cacao

Cacaoboon roosteren in de pan
Uiteindelijk "Chocoladeshot" uit het boekje van James Wong kunnen maken. Rauwe cacaobonen gaan roosteren, anders laat die harde schil niet makkelijk los. Na het roosteren is het net als pinda's doppen of garnalen pellen. Beetje de geroosterde schil draaien en wrikken om de boon alsof je een dekseltje van een doosje afdraait en.. ineens knakt het vliesje er af. Zie daar een glanzende cacaoboon ineens in je handen, had ik in al mijn reizen in diverse landen nog niet gezien, gelukkig kan je ook gewoon in eigen huis zoiets ontdekken, want dat vond ik het wel:  "een ontdekking".
    
Cacaoboon links-boven: rauw, rechts-boven: geroosterd, li onder: gepeld, re onder: gecrushed in vijzel voor maken cacaotinctuur

                  Rozensiroop en Cacaotinctuur erom heen de cacaobonen                    
Voor de chocoladeshot gingen de gecrushte bonen in wodka (min 35%). Dit heb ik half september  2011 weggezet en na 10 dagen de boel gezeefd en het hele proces nogmaals gedaan met een nieuwe lading bonen. Gisteren de boel weer gezeefd en eens gekeken of het al goed zou zijn. Mijn man heeft een proefshotje geprobeerd dat bestond uit een laagje rozensiroop en daarop een laagje cacaotinctuur (2:1). Ongemengd ziet het eruit zoals op de foto rechts, gemengd zoals hieronder. Maar omdat ik toch wel erg nieuwsgierig was hoe het zou smaken heb ik ervan genipt, het is net een veredelde kersenbonbon, maar dan met 100% cacao en 100% roos. Beetje bitter maar edel.
Rozensiroop en Cacaotinctuur
Enfin, omdat ik het verschil in kleur tussen tinctuur en siroop niet sterk genoeg vond en de cacaotinctuur nog wel wat donkerder mocht zijn, heb ik het hele boeltje nog een keer (3e keer) in de de laatste gecrushte cacaobonen weggezet.

Net ergens gelezen dat door het roosteren de Theobromine en Caffeine in de cacao zeer versterkt wordt.
Tjonge dat wordt wat als we over een paar maanden nog eens proeven!
Wordt dan een echte oppepper!



1 opmerking:

  1. Leuk en interessant. Is het de rozensiroop van de Drôme die je gebruikt heb? Ik heb vroeger op mijn blog ook wat geschreven over cacao. http://kruidwis.blogspot.com/search/label/Theobroma

    BeantwoordenVerwijderen