zondag 19 maart 2017

Van Kaardebol, Speenkruid, Kardoen Daslook en Berk...

Kaardebol(len) in Heemtuin Wilsele Putkapel.  zaaddozen die zijn blijven staan, even eraan schudden en de zaadjes vliegen in het rond. Ik heb er wat meegenomen en zal deze thuis uitzaaien, wie weet wordt het wat.
Kardoen, familie van de Artisjok echter van deze vaste plant eet je de bladeren als (ouderwetse) groente. Ook deze zaaddozen zijn blijven staan deze stonden op hun stelen van bijna 2 meter te zwieren in de wind. Hiervan moet je de zaden er echt uit peuteren. Straks van de zomer de bladeren oogsten en stoven.
Wilde winterpostelein  deze kan je als groente eten. Als spinazie bijvoorbeeld.

 
Look zonder look- de bladeren daar ruik je niets aan maar de wortels  hebben een echte knoflook geur dit plantje komt heel veel in het wild voor.
Sap van de Berk druppelt in de fles, laat dit een nachtje hangen en je hebt een half flesje vol, kan je zo opdrinken, is als helder water maar dan met een "natuur"smaak en bovendien zitten er reinigende inhoudsstoffen in. Goed dus voor een voorjaarsreiniging. Soms wordt er ook wel wijn van gemaakt, maar dan moet je wel uit meerdere bomen tappen.
Dit flesje heeft 2 uur gehangen en was net goed voor een paar grote slokken, dit was mijn eerste experiment met de berk. Wellicht een volgende keer bij grotere Berken eens wat meer tappen om ook eens wijn proberen te maken.
 
Speenkruid, van de wortels die op speentjes lijken kan je een verzachtende zalf maken  



 
Daslook een heerlijk jong fris groen waar een lekkere Pesto van te maken valt, de basilicum vervangen door de Daslook. Hier zie je tussen de Daslook  de wit-groene Lamium blaadjes. Links zie je het blad van Annemoontjes (blanda) die op het punt staan om te bloeien.
Klein Hoefblad met de bloemtjes (geel) die in bloei zijn. Klein hoefblad wordt niet meer zoveel gebruikt vanwege de pyrolizine-alkaloide erin, dit is hepatotoxisch. Of te wel slecht voor de lever. Dit geldt ook voor het Groot Hoefblad, wat langs de oevers van sloten etc. groeit.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten