
Deze Mede is gemaakt van 15% West-Afrikaanse honing en 85% Honing van eigen bijen (Brabant). Hierbij is mee-gegist een kruidenhydrolaat van pepermunt, marjolein, tijm en een paar kruidnagelen.
Deze Mede is gemaakt van een variant van Old Joe's Ancient Orange Mead.
Ingredienten: 4 l water, 1kg honing, 1scheutje rozewater, kaneelpijpje, 2 pimentkorrels, halve kop geraspte gember, rozijnen (handje) kruidnageltjes, vanillestokje en bio sinaasappelen in parten, met pit en al. Alles 3 maanden laten rijpen.
Dan heb je deze jonge lichte wijn.....
De Mede met o.a. Afrikaanse honing is gemaakt in een 20 liter fles.
![]() |
start 6-9-2011 |
![]() |
Flink gegist!! |
![]() |
droesem op de bodem |
Mijn werkwijze voor het maken van Kruiden Mede:
3 kg honing (in mijn geval 15% donker Afrikaanse en 85 % Europese honing)
Gekookt in 1 liter water, daarna alles in kookketel (weckketel) met ca. 12 liter gewoon leiding water.
Daarbij een kruiden afkooksel van Pepermunt, Marjolein, Tijm en een paar Kruidnagelen (ca. 1/2 liter).
Alles verhit tot 90 graden en daarna laten afkoelen tot ca. 30 graden. Het geheel met densimeter tot 270 gr/l gemaakt door toevoeging van poedersuiker (1 kop) en honing 450 gr opgelost in 1/2 l water . Dit zou uiteindelijk een alc % van 14% moeten kunnen worden.
Vervolgens alles in een grote 20 l gistingsfles gedaan met:
5 gr Vinoferm gist,
20 gr citoenzuur
20 gr wijnsteenzuur
2 gr Tannine
15 gr Voedingszout (Natuvit)
6-9 2011 1 e gisting
18 -9 2011 overgeheveld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten