maandag 5 december 2011

Dänische Lebkuchen

Dänische Lebkuchen

170 gr stroop; 4 eetl water; 170 gr suiker : dit alles in een pannetje koken en dan aflaten koelen.
2 tl kaneel 2 tl. gemalen kruidnagel; 1 ei toevoegen
350 gr meel met ½ pakje bakpoeder vermengen en er doorheen doen.
Uitstrijken op bakblik (met nat gemaakt mes) en amandelen en sukade erop strooien.
Bakken in midden van de oven 15 - 20 minuten op ca. 170 Graden.
Als de koek uit de oven komt dan gelijk in stukken snijden.


Variatie op de ingrediënten:
Voor wat zachtere koek gebruik wijnsteenzuurbakpoeder (biologische winkel) Glutenvrij meel en volkoren meel gemengd, samen 350 gram. Verder kun je er wat gemalen zwarte peper doorheen doen en geraspte verse nootmuskaat, voor een nog pittiger accent.
Verder kun je er wat geconfijte sinaasappel doorheen mengen of er op strooien samen met de nootjes en sukade.
 


Peperkoek huisje 
Voor Peperkoekhuisje 2 x een bakblik maken. Direct na het bakken versnijden.
Patroon: 2x een dakplaat 10 x 17,5 cm
2 x zijgevel: 6,5 x 14 cm.
Voor-, en achtergevel: 10 Br x 7,5 cm hoog . Nokhoogte vanuit midden een 5 cm naar boven dan de diagonaal naar beneden (linker en rechter hoekpunt ). In het midden een deurtje snijden 4x 6 cm. Schoorsteentje door 2x snijden van 6,5 x 2 een schuinstuk afsnijden lengte 3,5 cm.
Alles in elkaar bouwen als de koek nog warm is. Dan versieren met tumtummetjes chocolade flikje etc. met glazuur van poedersuiker.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten