zondag 18 december 2011

Honingwijn, Mede, Mead

Vandaag de Mede geproefd die ik begin september dit jaar te gisten heb gezet. 








Deze  Mede is gemaakt van 15% West-Afrikaanse honing en 85% Honing van eigen bijen (Brabant). Hierbij is mee-gegist een kruidenhydrolaat van pepermunt, marjolein, tijm en een paar kruidnagelen. 













 Deze Mede is gemaakt van een variant van Old Joe's Ancient Orange Mead. 
Ingredienten: 4 l water, 1kg honing, 1scheutje rozewater, kaneelpijpje, 2 pimentkorrels, halve kop geraspte gember, rozijnen (handje) kruidnageltjes, vanillestokje en bio sinaasappelen in parten, met pit en al. Alles 3 maanden laten rijpen.
Dan heb je deze jonge lichte wijn.....







De Mede met o.a.  Afrikaanse honing is gemaakt in een 20 liter fles.

 start 6-9-2011
Flink gegist!!

droesem op de bodem













Mijn werkwijze voor het maken van Kruiden Mede:

3 kg honing (in mijn geval 15% donker Afrikaanse en 85 % Europese honing)

Gekookt in 1 liter water, daarna alles in kookketel (weckketel) met ca. 12 liter gewoon leiding water.
Daarbij een kruiden afkooksel van Pepermunt, Marjolein, Tijm en een paar Kruidnagelen (ca. 1/2 liter).
Alles verhit tot 90 graden en daarna laten afkoelen tot ca. 30 graden. Het geheel met densimeter tot 270 gr/l gemaakt door toevoeging van poedersuiker (1 kop) en  honing 450 gr opgelost in 1/2 l water . Dit zou uiteindelijk een alc % van 14% moeten kunnen worden.

Vervolgens alles in een grote 20 l gistingsfles gedaan met:
5 gr Vinoferm gist,
20 gr citoenzuur
20 gr wijnsteenzuur
2 gr Tannine
15 gr Voedingszout (Natuvit)

6-9 2011 1 e gisting
18 -9 2011 overgeheveld








Geen opmerkingen:

Een reactie posten