maandag 9 april 2012

Zeep of Zeperd

Handmatig in vormpjes gedaan
de smurrie toch maar rebatchen
Al dagen ben ik aan het rond lezen op internet en ook  "Het zeepmakersgilde forum" en heb inmiddels de eerste stappen gezet om zeep te maken maar.... mijn eerste poging Hotproces gisteren heb ik vanochtend alweer gelijk gerebatched. De zeep had m.i., geen lekkere geur. hoe ik deze zeep gemaakt heb ? Met de zeepcalculator wat ingrediënten aangegeven en het volgende gecombineerd:
20 gr Kokos olie
20 gr tarwekiem olie
30 gr lanoline/ wolvet
300 gr olijfolie
Aan het einde van het Hot proces, werd de zeep heel snel hard, goudsbloem en lavendel erbij gedaan, gieten ging niet meer, dus handmatig in de vormpjes gedaan (was wel een geklieder). Echter ik vond de geur minder, te veel tarwekiem en wolvet lucht. Bovendien dacht ik dat lanoline de zeep misschien wel zacht zou laten blijven. De volgende ochtend (vanochtend dus) waren de zeepjes wel enigszins gehard, maar toch "zacht taai".
Alles in stukjes gebrokkeld en bedacht dat ik deze smurrie maar moest gaan rebatchen en wel met een hardere maar kant en klare zeep. Hiervoor heb ik een ph neutrale zeep van Kruidvat genomen en en half stukje andere zeep die ik nog had liggen. Maar de geur was nog niet verbeterd ook al heb ik er citroensap in gedaan en oranjebloesem water en natuurlijk citroenrasp. Tot slot aldus een grote stap genomen en een duur organic engels Jo Malone (basil lime mandarin) zeepje doorheen geraspt. Nu leek het wel wat te worden, de textuur beter maar ook de geur. Alles zit nu in de vormpjes te drogen en ik heb hoop dat het wat wordt. 
onderkant doorzichtig mal, kruiden toevoegingen zichtbaar: citroen lavendel en goudsbloem. Ook wel wat stukjes zeep rasp en een luchtbel hier en daar, iets om aan te denken de volgende keer.

 Zeep maken verslavend ?   Misschien wel  !!

Gelijk nl een andere zeep er achteraan gemaakt omdat ik ook het Cold Process eens wilde doen. Hiervoor heb ik een kant en klaar recept genomen van "zelf zeep maken" door Els Kooning. De Castile zeep. Deze zit nu ook in de mallen, maar omdat ik geen e.o. had van venkel en marjolein heb ik een hydrolaat gemaakt van deze kruiden en hier de Naoh bij gedaan. Wel een aparte reactie, het groenige kruiden hydrolaat werd oker geel , maar vond het wel een mooi kleurtje. De zeep zou toch geel worden door de gele bijenwas (van eigen bijen) en de olijfolie. Ook deze zeep zit nu in verschillende bakjes te drogen............
Castile zeep met olijf, bijenwas, palmvet en na de tracing avocado olie, palmarosa en benzoë resinoid er nog door.  En nu nog zeker 4 a 5 weken wachten !




Na 4 weken





Zoveel lichter is de kleur geworden, maar het geheel valt me niet tegen